sobota, 2 października 2021

Babka cytrynowo-lawendowa zaparzana mlekiem

Uwielbiam lawendę, którą często dodaję do wypieków. Dodając ją do ciast nie należy jednak przesadzać z ilością. Jest ona niezwykle aromatyczna i już niewielka jej ilość spowoduje, że będzie ona wyczuwalna.

Składniki na dużą formę bez komina:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki lawendy
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
  1. Mleko razem z masłem rozpuszczam w garnku i podgrzewam aż będzie gorące.
  2. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie ciurkiem wlewam ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i miksuję na niskich obrotach; następnie dodaję skórkę i sok z cytryny, a na końcu mąkę z proszkiem, lawendą i szczyptą soli; wszystko krótko miksuję do połączenia składników.
  3. Wylewam do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. 
  4. Piekę około 55 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz