niedziela, 3 października 2021

Pizza z kurkami i sosem serowym

Na pizzę z sosem serowym zapuszczałam się od dawna. Czy jest lepsza od tej z tradycyjnym sosem pomidorowym? Moim zdaniem nie jest ani lepsza, ani gorsza. Jest po prostu inna. Tym co ją jedli bardzo smakowała, mnie również i z chęcią jeszcze kiedyś ją zrobię. Ponieważ sos który nałożyłam na ciasto był ciepły pizza ładnie urosła. 

składniki na formę o średnicy: 

ciasto:

  • 13 g świeżych drożdży 
  • 200 g mąki 
  • 100 ml ciepłej wody 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/3 łyżeczki cukru 
  • szczypta soli 

sos serowy:

  • 1/3 szklanki śmietany kremówki 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka masła 
  • sól 
  • pieprz 
  • 100 g startej mozarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu 
dodatkowo:
  • 200 g kurek 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie: 
  1. Kurki dokładnie myję, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na maśle.
  2. Ciasto: z drożdży, łyżki mąki, cukru i ciepłej wody robię zaczyn; odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodaję zaczyn, sól i oliwę, wszystko mieszam i wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Sos: masło rozpuszczam, wsypuję mąkę i lekko mieszam; dodaję kremówkę z mlekiem, a następnie starte sery i przyprawy. Mieszam na wolnym ogniu do połączenia składników.
  4. Ciasto rozwałkowuję, kładę sos a następnie podsmażone grzyby.
  5. Piekę 16-17 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz