piątek, 22 października 2021

Pychotka jabłkowa

Proste ciasto bez pieczenia. Dzięki galaretce agrestowej jest lekko kwaskowe. Znakomite na jesienne wieczory. 

Składniki na forę o wymiarach 18x18 cm:

masa budyniowa:

  • 600 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 galaretka agrestowa
warstwa jabłkowa:
  • 400 g jabłek obranych jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
  1. Formę wykładam papierem do pieczenia. Na dno formy umieszczam biszkopty.
  2. Warstwa budyniowa: 400 g mleka zagotowuję, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy i dokładnie mieszam, wlewam do gotującego się mleka; ściągam z ognia i dodaję galaretkę (proszek), wszystko mieszam i wykładam na biszkopty. 
  3. Na warstwę budyniową wykładam biszkopty.
  4. Jabłka kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, skrapiam cytrynę i dodaję wodę, lekko podsmażam aż będą miękkie i wykładam na warstwę budyniową z biszkoptami.
  5. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wody i wylewam na jabłka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz