piątek, 15 października 2021

Ciasto z żurawiną

Moje pierwsze ciasto z żurawiną. Jest lekko kwaskowe, wilgotne i nafaszerowane owocami. Najlepiej smakuje na następny dzień. Babkę można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Ja nie zdążyłam tego zrobić bo ciasto rozeszło się błyskawicznie 

Składniki na formę keksową o wymiarach 30x11cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g miękkiego masła
  • 10 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu
  • 250 g świeżej żurawiny
Przygotowanie:
  1. Masło i olej miksuję z cukrem, stopniowo dodaję jajka, a następnie mąkę z proszkiem oraz sodą. Na końcu dodaję jogurt oraz sok i skórkę z cytryny. Miksuję do połączenia składników (masa jest gęsta)
  2. Do masy dodaję żurawinę i dokładnie mieszam.
  3. Masę wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 165 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz