środa, 20 października 2021

Sernik z musem śliwkowym

 


Niezwykle delikatny dzięki mascarpone sernik, który w połączeniu z musem śliwkowym rozpływa się w ustach. Robi się go błyskawicznie i smakuje znakomicie. 

Składniki na formę o średnicy 19 cm:

mus śliwkowy:

  • 500 g śliwek bez pestek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru
masa serowa:
  • 220 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki cukru
dodatkowo
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
  1. Śliwki wrzucam do garnka, dodaję 5 łyżek wody, cukier i cynamon. Kiedy śliwki zaczynają się rozpadać blenduję je na jednolitą masę. 
  2. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 2/3 dodaję do musu śliwkowego.
  3. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone oraz cukier i 1/3 rozpuszczonej żelatyny.
  4. Formę wykładam biszkoptami, a następnie naprzemiennie wykładam łyżkę musu i łyżkę masy serowej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz