sobota, 2 października 2021

Kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone, które robi także moja mama. Są smaczne i bardzo aromatyczne dzięki dużej ilości majeranku. Idealne z pieczonymi ziemniakami.

Składniki na 9 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Czosnek przeciskam przez praskę.
  2. Kajzerkę namaczam w wodzie i odciskam ją. 
  3. Do do dużej miski wkładam mięso, jajko, kajzerkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam i formuję kotlety, które smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz