sobota, 30 października 2021

Ciasto z musem śliwkowym na herbatnikach


Ciasto na herbatnikach, które można szybko zrobić. Znakomite na podwieczorek. Jest miękkie i lekko kwaskowe. 
 
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:

  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • herbatniki
Przygotowanie:
  1. Formę wykładam herbatnikami.
  2. Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowuję, do pozostałego mleka dodaję proszek budyniowy i cukier; dokładnie mieszam i dodaję do gotującego się mleka. Masę wylewam na herbatniki i pokrywam warstwą herbatników.
  3. Śliwki wkładam do garnka, dodaję wodę; kiedy śliwki zaczynają mięknąć dodaję żelatynę i blenduję na jednolitą masę. Wykładam na herbatniki i pokrywam kolejną warstwą herbatników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz