niedziela, 24 marca 2019

Brzoskwiniowy przysmak


Składniki:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 300 ml śmietany kremówki
  • ok 170 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  1. Brzoskwinie z puszki odcedzam, syrop będzie potrzebny do zrobienia galaretki
  2. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 
  3. Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w około 1 i 1/2 szklanki.
  4. Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję serek i cukier oraz żelatynę. Całość dzielę na 2 połowy. Pierwszą połowę wykładam na spód i czekam aż zastygnie. Do drugiej połowy dodaję brzoskwinie z puszki ( parę brzoskwiń zostawiam na wierzch na dekorację) i lekko je miksuję.
  5. Na pierwszą warstwę wylewam galaretkę i czekam aż zastygnie. Następnie wylewam drugą warstwę z brzoskwiniami i kładę do lodówki.
  6. Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w pozostałym syropie brzoskwiniowym. Kiedy zacznie stygnąć wylewam na warstwę brzoskwiniową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz