niedziela, 17 marca 2019

Tort kakaowo - miętowy


Składniki:

na biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek - osobno białka i żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
na krem:
  • 600 ml kremówki
  • 250 ml mascarpone
  • ok 3 łyżek cukru pudru
  • ok 1 łyżeczki olejku miętowego
  • ok 1 kieliszka wódki
  • czekoladki miętowe
Przygotowanie:
  1. Biszkopt przygotowuje według przepisu. Kiedy ostygnie kroję na 3 blaty; każdy skraplam wódką wymieszaną z wodą w proporcji 1:1
  2. Kremówkę ubijam; odkładam część na dekoracje; dodaję mascarpone cukier i olejek miętowy; wszystko mieszam i wykładam na blaty; dodatkowo pomiędzy pierwszy a drugi blat wkładam miętowe czekoladki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz