środa, 20 marca 2019

Pizza z boczkiem i kukurydzą

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozczynu zagniatam ciasto. Odstawiam je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowujemy na format pasujący do blachy.
Na ciasto nakładam przecier pomidorowy.
Cebulę kroję w paski, kukurydzę odsączamy z wody i razem z boczkiem wykładamy na pizzę i posypujemy serem.
Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz