czwartek, 7 marca 2019

Tiramisu


Składniki:
  • podłużne biszkopty
  • 500 g mascarpone
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy lub amaretto ( ja dodałam aromat + wódkę)
  • filiżanka mocnej kawy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao
Przygotowanie:
  1. Żółtka oddzielam od białek; białka ubijam na sztywno; dodaję cukier.
  2. Do mascarpone dodaję białka, żółtka i aromat; jeśli masa jest zbyt rzadka ( u mnie była ) dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  3. Biszkopty kładę na spód blachy i spryskuję kawą; zakrywam połową kremu i ponownie wykładam biszkopty, które skraplam kawą; wykładam pozostałą część kremu
  4. Całość posypuję kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz