poniedziałek, 25 marca 2019

Żurek na domowym zakwasie




Składniki na około 4 porcje:

  • 500 ml zakwasu
  • 300 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 - 2 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
  • 1 liść laurowy
  • jajka ugotowane na twardo
  • ok 3 łyżek śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewam 1 litr wody, wrzucam pokrojoną kiełbasę i boczek. Gotuję na wolnym ogniu ok 25 min.; pod koniec gotowania wlewam zakwas. 
  2. Dodaję przyprawy i śmietanę ( śmietanę rozcieńczam najpierw w niewielkiej ilości wody aby żurek się nie zważył) oraz jajka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz