środa, 27 marca 2019

Pizza z salami i kukurydzą

Składniki na blaszkę o wymiarach 28x28:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
na farsz:
  • 200 g salami
  • 1 cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ok 200 g żółtego sera np. gouda lub mozarella
dodatkowo:
  • przecier pomidorowy
  • bazylia
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką mąki w 150 ml letniej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Z pozostałej mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. 
  3. Ciasto ponownie zagniatam z odrobiną mąki i rozwałkowuję na format pasujący do blachy. 
  4. Na ciasto nakładam przecier pomidorowy. 
  5. Salami kroimy na małe kawałki, cebulę w paski, kukurydzę odsączamy z wody; wszystko wykładamy na pizzę i posypujemy serem. 
  6. Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika opcja góra- dół na 18 minut. 
Na górę kładziemy listki bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz