piątek, 29 marca 2019

Chleb pszenny z oliwkami i rozmarynem


Składniki na formę 32x15x8:
  • ok 20 dag oliwek 
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki wody (ok 425 ml)
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 10 min
  2. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki razem z drożdżami i oliwkami; zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  3. Ponownie zagnieść ciasto i włożyć do foremki wysmarowanej oliwą i posypanej kaszą manną/ bułką tartą lub mąką; odstawić na godzinę.
  4. Piec 40-45 min w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz