sobota, 27 kwietnia 2019

Drożdżówki z mascarpone, brzoskwiniami i kruszonką

Składniki na około 20 średnich drożdżóweczek
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru 
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
na nadzienie:
  • ok 200 g mascarpone
  • 1 puszka brzoskwiń
na kruszonkę:
  • masło
  • mąka
  • cukier
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. Przygotowuję kruszonkę: mąkę, cukier i masło ugniatam aż się dobrze połączą.
  4. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykrawam kółka; odstawiam do wyrośnięcia na 20 min następnie smaruję cienko mascarpone i brzoskwiniami i posypuję kruszonką. 
  5. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz