wtorek, 16 kwietnia 2019

Sernik z pomarańczową pianką


Składniki na formę 24 x 24:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu  śmietankowego
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 
Przygotowanie:
  1. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty.
  2. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. 
  3. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. 
  4. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  5. Kiedy sernik wystygnie przygotować piankę na wierzch. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i zmiksować. Odstawić na chwilę do momenty aż będzie miała konsystencję pianki. Przełożyć do rękawa (jeśli jest jeszcze zbyt rzadka do odczekać aż zgęstnieje na tyle aby utrzymać kształt po wyciśnięciu) i wyciskać na sernik rozetki lub inne dowolne kształty. Wstawić sernik do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz