środa, 3 kwietnia 2019

Drożdżówki z mascarpone i dżemem malinowym

Składniki na około 20 średnich drożdżóweczek
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru 
  • ok 70 g masła
  • 500 g mąki
na nadzienie:
  • ok 200 g mascarpone
  • 100 g dżemu malinowego 
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i smaruję cienko mascarpone i dżemem ( unikam smarowania brzegów gdyż podczas zwijania masa zacznie wyciekać)  i  następnie zwijam w roladę.
  4. Roladę przecinam na paski co około 4 cm i wykładam na blachę.
  5. Odkładam drożdżóweczki do ponownego wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
  6. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz