niedziela, 21 kwietnia 2019

Sernik z bakaliami

Składniki na formę 24 x 24:
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 kilogram sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu  śmietankowego
  • bakalie ( u mnie rodzynki i skórka pomarańczowa)
  • 4 łyżki rumu
  • mąka do oprószenia bakalii
  • kawałki czekolady
Przygotowanie:
  1. Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty.
  2. Bakalie namaczam w rumie; po wyjęciu z rumu obtaczam w mące - w ten sposób nie opadną na dno.
  3. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. 
  4. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą, jasną i puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wsypać budynie i wlać olej. Na końcu delikatnie dużą drewnianą łyżką wmieszać ubitą pianę z białek i bakalie. 
  5. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Wystudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz