piątek, 26 kwietnia 2019

Ciasto biszkoptowe z suszonymi owocami i czekoladą

Składniki na małą blachę:
na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • bezy 
na górę: 
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • suszone śliwki
  • rodzynki
  • 3 łyżki rumu
dodatkowo:
  • rum do skropienia biszkoptu ok 5 łyżek 
Przygotowanie: 
  1. Biszkopt przygotowuję według przepisu i dzielę na dwa płaty. Każdy płat skrapiam wymieszanym rumem z wodą w proporcji 1:1
  2. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości cukru i czekam aż ostygnie
  3. Kremówkę ubijam; do ubitej kremówki dodaję jogurt, cukier, ostudzoną żelatynę i pokruszone bezy; wszystko mieszam
  4. Połowę kremu wykładam na biszkopt i przykrywam drugim płatem biszkoptu; na drugi płat wykładam pozostały krem i wkładam do lodówki do zastygnięcia.
  5. Śliwki kroję na mniejsze kawałki; razem z rodzynkami wkładam do kubka i zalewam rumem.
  6. Czekoladę rozpuszczam z masłem i śmietaną
  7. Wykładam nasączone rumem śliwki i rodzynki na krem i polewam czekoladą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz