niedziela, 21 kwietnia 2019

Sernik czekoladowy

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 300 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%)
  • 3 łyżki kakao
  • 100g masła
  • 100g śmietany 12%
  • 100g śmietany 30%
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 niepełna szklanka cukru
Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuszczam czekoladę z masłem i czekam aż ostygnie.
  2. Jajka ubijam z cukrem na puch, dodaję ser i kakao; ciągle ubijając dodaję mąkę, rozpuszczoną czekoladę i śmietanę.
  3. Masę wylewam do formy wyłożonej folią aluminiową
  4. Formę z masą serową wkładam do większej formy wypełnionej 1/3 wodą
  5. Piekę godzinę w temperaturze 165 stopni. Studzę przy otwartych drzwiczkach. 

1 komentarz:

  1. Nie ma lepszego przepisu jak ten.Ten sernik jest najlepszym czekoladowym sernikiem na świecie

    OdpowiedzUsuń