niedziela, 14 kwietnia 2019

Ciasto marchewkowo - jogurtowe z galaretką agrestową


Składniki na blaszkę 13 x 23 cm:
na ciasto marchewkowe:
  • 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
na białą warstwę:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
na warstwę zieloną:
  • galaretka agrestowa na 500 ml wody
Przygotowanie: 
  1. Ciasto marchewkowe: jajka wbijam do miski dodaję cukier i pozostałe składniki. Wszystko mieszam. Wykładam na blachę ( u mnie to większa keksówka) i piekę w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wyciągam z piekarnika i czekam aż ostygnie.
  2. Biała warstwa: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i czekam aż ostygnie.
  3. Do miski wlewam jogurt, cukier, mascarpone oraz żelatynę; wszystko mieszam dokładnie aby nie było grudek i wylewam na ciasto marchewkowe. Wstawiam do lodówki i czekam aż zastygnie.
  4. Galaretkę rozpuszczam w wodzie; kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na białą warstwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz