piątek, 26 kwietnia 2019

Spaghetti z pomidorami i krewetkami

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g krewetek
  • 3 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • parmezan do posypania
  • makaron spaghetti 
Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu.
  2. Pomidory sparzam aby ściągnąć skórkę następnie kroję na połowy i wykrawam gniazda nasienne; następnie kroję pomidora na małe kawałki.
  3. Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i wrzucam na rozgrzany na patelni olej; kiedy cebula się lekko zarumieni dodaję pomidory, krewetki oraz przyprawy
  4. Kiedy całość jest już podsmażona dodaję ugotowany makaron i 2 łyżki śmietany ( aby sos się nie zważył dodaję odrobinę powstałego z patelni sosu do śmietany, mieszam i z powrotem wlewam na patelnię)
  5. Makaron przekładam na talerz i posypuję parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz