niedziela, 5 maja 2019

Babeczki selerowo - jabłkowe

Składniki na 8 babeczek:
  • 2 jaja
  • 1 duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach
  • ok 1/2 średniego selera ( korzenia) startego na tarce na dużych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • 2 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalewam wodą i zostawiam na około 15 min następnie odciskam wodę i obtaczam w mące- w ten sposób nie opadną na dno ciasta
  2. Jajka wbijam do miski, dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam.
  3. Przekładam do foremek silikonowych i piekę do suchego patyka ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz