poniedziałek, 27 maja 2019

Pizza na słodko

Składniki na 2 średnie pizze:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła 
  • 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ok 4 łyżek śmietany kremówki
  • wiórki kokosowe
  • żelki, lentilki
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam z cukrem i łyżką  w 150 ml wody i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 min
  2. W międzyczasie przesiewam mąkę, dodaję sól i miękkie masło oraz rozczyn i wyrabiam ciasto; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkowuje ( kiedy się klei dodaję odrobinę mąki) na blaszce na której będziemy je piec i wycinam kształt serca. Gdybyśmy wycinali je na desce a potem przenosili na blachę kształt serca mógłby się rozjechać.
  4. Piekę 18 minut w temperaturze 220 stopni.
  5. Kremówkę podgrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę. Kiedy będzie rozpuszczona polewam nią pizzę. 
  6. Pizzę posypuję wiórkami i żelkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz