sobota, 25 maja 2019

Truskawkowa fantazja

Składniki na małą blachę 23x12 cm:
  • galaretka poziomkowa
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g truskawek
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • czarna herbata do skropienia biszkoptu
Przygotowanie:
  1. Biszkopt przygotowuję według przepisu
  2. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  3. Truskawki miksuję z jogurtem greckim, dodaję przestygniętą żelatynę ( połowę rozpuszczonej żelatyny) i wylewam na biszkopt.
  4. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem i dodaję pozostałą żelatynę. Wylewam na zastygniętą truskawkową warstwę.
  5. Galaretkę rozpuszczam w 1 i 1/2 szklanki wody. Kiedy zaczyna tęgnąć wylewam na mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz