niedziela, 12 maja 2019

Ciasto szpinakowe z galaretką porzeczkową


Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23:
na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i1/4 szklanki mąki 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 150 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego 
dodatkowo:
  • winogrona
  • 1 galaretka porzeczkowa
Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem. 
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
  3. Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie wlać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i  jeszcze raz wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno). Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie przeciąć na pół i ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
  7. Galaretkę rozpuścić i ostudzić
  8. Na ciasto wyłożyć winogrona i przykryć tęgnącą galaretką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz