czwartek, 30 maja 2019

Biszkopt czekoladowy


Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej 
  • 150 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • Przygotowanie: 
    1. Mąkę i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
    2. Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, do gładkości. 
    3. Wbijać do masła żółtka i cukier, cały czas miksując. 
    4. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 
    5. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej masy.
    6. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz