sobota, 18 maja 2019

Pancakes ze skórką cytrynową i ricottą

Składniki na 8 sztuk:
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka ( osobno żółtka i osobno białka)
  • 90 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 2 cytryn
  • masło do smażenia
Przygotowanie:
  1. Białka ubijam na sztywno
  2. Do miski wrzucam ser, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i startą skórkę z cytryny, wszystko mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.
  3. Do masy dodaje białka i wszystko delikatnie mieszam.
  4. Na patelni rozpuszczam na średnim ogniu masło i wykładam po dwie łyżeczki na rozgrzaną patelnię na jednego pancakesa. Smażę z obu stron przez około 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz