poniedziałek, 30 grudnia 2019

Babeczki bananowo - kokosowe


Szybkie do przygotowania a do tego  smaczne i niezwykle wilgotne babeczki dzięki zawartej w nich śmietanie sprawdzą się znakomicie na zimowy podwieczorek. 

Składniki na 12 babeczek:
  • 1 3/4 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki wiórków kokosowych 
  • 2 średnie banany 
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wkładam mąkę, proszek, sodę, wiórki oraz cukier i mieszam.
  2. Do drugiej miski wkładam olej, śmietanę oraz jajka; wszystko dokładnie mieszam i dodaję do suchych składników. 
  3. Na koniec do masy wrzucam rozduszone widelcem banany i wszystko dokładnie mieszam 
  4. Przelewam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami ( można też użyć silikonowych foremek) do 2/ 3 wysokości gdyż babeczki urosną. 
  5. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.

1 komentarz: