środa, 4 grudnia 2019

Szybki sernik na zimno z grzanym winem i galaretką pomarańczową

Przepyszny, a zarazem banalnie prosty do zrobienia sernik. Często robię domowe grzane wino ale jeszcze nigdy nie wykorzystałam go do zrobienia żadnego ciasta. Trzeba było je zatem wypróbować do zrobienia sernika. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę i już wiem, że ponownie zagości na naszym stole w Święta. 
Wykonanie można rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia można zrobić warstwy serowe i warstwę z galaretką pomarańczową. Drugiego można zrobić galaretkę z grzanego wina.

Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
na sernik:
  • 500 g sera białego potrójnie mielonego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
na galaretkę pomarańczową: 
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 łyżeczka żelatyny 
na galaretkę z grzanego wina:
  • 1 1/2 szklanki grzanego wina ( przepis na domowe grzane wino - klik)
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo: 
  • herbatniki petit beurre
  • około 150 ml smietany kremówki do dekoracji
  • posypka do dekoracji 
Przygotowanie:
  1. Formę wykładam herbatnikami.
  2. Warstwa sernikowa: żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie; śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję do niej ser, cukry oraz rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę; miksuję na wolnych obrotach. Połowę masy wykładam na herbatniki i wstawiam do lodówki.
  3. Warstwa pomarańczowa: galaretkę razem z łyżeczką żelatyny rozpuszczam w dwóch szklankach wody, kiedy zacznie tęgnąć wylewam na warstwę serową i wstawiam do lodówki. 
  4. Kiedy galaretka zastygnie wylewam pozostałą masę serową i wstawiam do lodówki.
  5. Warstwa z grzanego wina: żelatynę rozpuszczam w 1/2 szklanki wrzącej wody, dodaję ją do zimnego grzanego wina i wylewam na warstwę serową. Wstawiam do lodówki.
  6. Ciasto dzielę na kawałki i każde dekoruję ubitą śmietaną i posypką.

1 komentarz: