czwartek, 12 grudnia 2019

Sałatka gyros


Tradycyjna warstwowa sałatka gyros, która pięknie prezentuje się podana w przezroczystej misce. Jest prosta w wykonaniu i rewelacyjnie smakuje. 

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 średnie opakowanie kukurydzy
  • 2 czerwone papryki  
  • 1 czerwona cebula 
  • 3 średnie ogórki konserwowe 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 3 - 4 łyżki ketchupu 
  • 1 mała sałata pekińska
  • 4 łyżki oleju 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:
  1. Cebulę, paprykę, sałatę oraz ogórki kroję na małe kawałki.
  2. Jogurt mieszam z majonezem i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Kurczaka kroję na małe kawałki, mieszam z przyprawą gyros, olejem oraz solą i pieprzem; odstawiam na 30 minut do lodówki a następnie smażę na rozgrzanym oleju. Kiedy usmażony kurczak ostygnie przekładam na dno przezroczystej miski. Następnie układam składniki warstwowo: ketchup, potem ogórki, dalej połowa sosu czosnkowego, kukurydza, cebula, papryka, pozostały sos czosnkowy i na koniec sałata pekińska. 
  4. Wstawiam do lodówki na 2 godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz