piątek, 13 grudnia 2019

Piernikowe racuchy drożdżowe


Pyszne racuchy o zapachu zbliżających się Świąt. Są znakomite na podwieczorek jak i na obiad.
Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko ( w temperaturze pokojowej)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania ( opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam 1/2 szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajko, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie masa powinna mieć bąbelki na powierzchni. To znak, że drożdże pracują a konsystencja powinna być gęstsza niż na ciasto naleśnikowe.
  3. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać. 
  4. Kiedy olej jest już rozgrzany wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaję odrobinę oleju.
  5. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz