sobota, 21 grudnia 2019

Syrop miętowy


Syrop miętowy w okresie jesienno - zimowym to znakomita mikstura, która działa przeciwzapalnie i łagodzi pierwsze objawy przeziębienia i grypy. 
Syrop miętowy nadaje się również znakomicie jako dodatek do ciast i deserów. Ja dodaję go także do herbaty. 

Składniki:
  • 10 większych, rozłożystych gałązek mięty 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Miętę dokładnie myję a następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Zagotowuję i odstawiam na 24 godziny. 
  2. Odcedzam płyn przez sitko i odciskam dokładnie gałązki mięty.
  3. Do płynu dodaję cukier oraz sok z cytryny i zagotowuję od czasu do czasu mieszając póki cukier się rozpuści. Następnie dalej gotuję na mniejszym ogniu około 30- 60 minut aż syrop nieco zgęstnieje. 
  4. Gorący syrop przelewam do butelek, zakręcam, odwracam do góry dnem i czekam aż wystygnie.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz