czwartek, 5 grudnia 2019

Tortilla hiszpańska z kiełbasą


Dzisiaj tortilla hiszpańska z dodatkiem kiełbasy. Wykonanie jest stosunkowo proste a samo danie bardzo sycące. 
Na początku mogą jedynie pojawić się problemy z jej przewracaniem na patelni. Jeśli boimy się, że może się nie udać można zrobić je na mniejszych patelniach - wtedy z łatwością przełożymy je łopatką do naleśników. 

Składniki na tortillę o średnicy 20 cm:
  • około 4 średnich ziemniaków 
  • 1 średnia cebula 
  • 4 jajka 
  • 1/2 kiełbasy z piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka papryki 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej do smażenia 
  • pietruszka do posypania 
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki ( można je również zetrzeć na tarce), następnie smażę je na rozgrzanym oleju aż będą miękkie i lekko zarumienione, wtedy przekładam je do dużej miski.
  2. Do podsmażonych ziemniaków dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę, pokrojoną w kostkę cebulę ( można ją wcześniej podsmażyć na patelni), paprykę, pieprz, sól oraz oraz jajka. Wszystko dokładnie mieszam i wylewam na rozgrzany na patelni olej. Kiedy spód jest już upieczony przekładam na drugą stronę za pomocą pokrywki - przykrywam patelnię przykrywką a następnie obracam patelnię z pokrywką w taki sposób by tortilla znalazła się na pokrywce ( usmażona część będzie na górze), a następnie zsuwam ją z powrotem na patelnię i podsmażam drugą stronę.
  3. Posypuję pietruszką 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz