środa, 25 grudnia 2019

Puszysty sernik

Delikatny i lekki sernik, który rozpływa się w ustach. Samo przygotowanie jest bardzo szybkie a do wykonania można użyć serka z wiaderka. 

Składniki na formę o wymiarach 27x27 cm:
  • 1 kg sera mielonego
  • 8 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
  • 16 g cukru waniliowego ( 2 opakowania)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 110 g masła
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku ( 40 g)
  • paczka herbatników 15 sztuk
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Białka ubijam z połową cukru.
  3. Ser miksuję z żółtkami, pozostałymi cukrami i masłem. Następnie dodaję mąkę oraz budyń i powoli dodaję mleko z kremówką i miksuję na wolnych obrotach. Na koniec dodaję białka i delikatnie łączę je łyżką z masą. 
  4. Formę wykładam papierem a następnie kładę herbatniki. Na nie wylewam masę serową.
  5. Piekę około 90 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni. Ja piekłam go w funkcji góra dół. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na 15 minut z lekko uchylonymi drzwiami.

1 komentarz: