czwartek, 18 sierpnia 2016

Buleczki z serem


Składniki:
25 g świeżych drożdży
300 ml wody
50 ml oleju
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ok. 600 g mąki białej chlebowej

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszcząm w niewielkiej ilosci cieple wody. Pozniej dodaje resztę wody razem z olejem, solą, cukrem, otrębami i większą częścią mąki. Wyrobiam gładkie ciasto, przykrywam ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Ukladam ciasto na oprószonej mąką stolnicy i dziele na 15 owalnych porcji. Następnie ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie podgrzewam piekarnik do 250 stopni. Zrobić nacięcie, posmarować bułeczki zimną wodą i piec je na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 min. Przestudzić je na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz