środa, 3 sierpnia 2016

Calzone



Składniki: 

CIASTO

30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki



SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy


Przygotowanie:

1) Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz do wyrośnięcia. 

2) Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, soli i ziół i podsmażyć do odparowania wody. Szynkę pociąć w drobne paseczki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce.
3) Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać. Jeśli się klei dodać trochę mąki a następnie przełożyć na stolnice i rozwałkować. Stolnicę posypać mąką 
4) Z ciasta wyciąć koła
5) Posmarować ketchupem lub przecierem pomidorowym
6) Włożyć farsz
7) Posypać serem
8) Zwinąć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 25 -30 min w temperaturze 190 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz