sobota, 20 sierpnia 2016

Jeżynowiec z galaretką




Składniki:

Składniki na biszkopt ( u mnie forma 15x20 cm, może być też tortownica śr. ok. 23 cm ):
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 min w 180 st. C. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę śmietanowo - galaretkową:
- 400 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do smaku ( 1 - 2 łyżki )
- 1 pełna łyżka żelatyny
- 2 kolorowe galaretki

Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte pokroić w kosteczkę.
Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z bitą śmietaną. Galaretkę pokroić na małe kawałki. Część zmieszać ze śmietaną. Na górę włożyć jeżyny i resztę pokrojonych galaretek.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz