niedziela, 14 sierpnia 2016

Murzynek z serem i jeżynami






Składniki:
- 1 kostka masła/margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g jeżyn
Do masy serowej
- 250 g sera śmietankowego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukry pudru
Przygotowanie
W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać.
Składniki z masy serowej zmiksować i wyłożyć łyżką na murzynka. Na górę włożyć jeżyny.

Murzynek piecze się 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać pozostawioną polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz