czwartek, 25 sierpnia 2016

Leśny mech



Składniki:
na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
na krem:
  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy limonki
do nasączenia:
  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty ( ja miałam herbatę z miętą)
dodatkowo:
  • jeżyny do posypania

Przygotowanie:
  1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody. 
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
  3. Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
  4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty.  Następnie dodać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
  6. Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
  7. Krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ( w 5-6 łyżkach wody).
  8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę i sok z cytryny
  9. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i jeżynami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

1 komentarz:

  1. Innowatorskie i pyszne. Wyglada jak prawdziwy mech i na dodatek swojskie jerzyny

    OdpowiedzUsuń