środa, 3 sierpnia 2016

Kruszon z jabłkami




Składniki:
5 jajek ( 5 żółtek i 5 białek)
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru do ciasta
1 szklanka cukru do białek

1 kg kwaśnych jabłek


Przygotowanie:
1. Żółtka trzemy z cukrem
2. Do żółtek dodajemy margarynę, proszek oraz cukier puder. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem
4. Na spód kładziemy jasne ciasto ( trzemy je na tarce o grubych oczkach aby zakryło dno. Na warstwę jasnego ciasta kładziemy ciemne ciasto. Postępujemy tak jak z białym ciastem - trzemy je na tarce. Następnie kładziemy pokrojone na kawałki jabłka. Przykrywamy je pianą z białek i ostatnią warstwą białego ciasta startego na tarce.

Pieczemy 40 min w temp 220 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz