niedziela, 1 września 2019

Kakaowe babeczki z cukinią i cytryną

Składniki ( wszystkie w temperaturze pokojowej) na około 15 babeczek:
  • 2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • skórka starta z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka startej cukinii ( dobrze odciśniętej)
* szklanka ma pojemność 250 ml

Przygotowanie:
  1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i proszek. 
  2. W drugiej misce ubijam jajka na puszystą masę. Potem wlewam olej i cukier, wszystko mieszam a następnie wlewam maślankę oraz startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam.
  3. Do masy jajecznej dodaję cukinię i mieszam. Następnie dodaję mąkę z proszkiem i solą oraz połamaną czekoladę. Bardzo dokładnie wszystko mieszam i przekładam do foremek silikonowych.
  4. Piekę w nagrzanym do 175 stopni piekarnika przez około 25 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz