sobota, 14 września 2019

Ryż zapiekany z jabłkami, czekoladą i cynamonem


Czy może być coś lepszego od ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem? O tak, może być! Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i czekoladą! Jest tak dobry, że rozpływa się w ustach.

Nigdy do dań z ryżem nie używam ryżu w woreczkach. Nie tylko dlatego, że nie jestem leniwa ale dlatego, że ryż jest bardzo zanieczyszczony i należy go dobrze wypłukać przed samym gotowaniem. Wybierając ryż w woreczku takiej możliwości nie mamy.

Składniki:
  • 300 g ryżu ( 1 1/2 szklanki)
  • około 3 szklanek mleka ( można zrobić 50:50 z wodą)
  • 1 kg jabłek 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 7 łyżek cukru (można dodać trochę więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mascarpone 
  • 4 łyżki śmietany kremówki 
Przygotowanie:
  1. Ryż wkładam na sitko i dokładnie wypłukuje wodą. Robię to tak długo aż woda będzie czysta.
  2. Ryż wkładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję 4 łyżki cukru i gotuję aż będzie miękki. Mieszam od czasu do czasu aby ryż się nie przypalił. 
  3. W międzyczasie jabłka myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję pozostałe 3 łyżki cukru, cynamon oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszam.
  4. 2/3 ryżu kładę do wysmarowanej masłem naczynia żaroodpornego lub innej formy. Na to wykładam jabłka. Do pozostałego ryżu dodaję kakao oraz startą czekoladę i dokładnie mieszam a następnie wykładam na jabłka. 
  5. Mascarpone mieszam z kremówką i kładę na warstwę z ryżem i czekoladą.
  6. Zapiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. 
  7. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz