środa, 18 września 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Składniki na około 25 sztuk:
na farsz:
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 100 g kaszy gryczanej
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki masła
na ciasto: 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
Przygotowanie: 
  1. Grzyby zalewam letnią wodą - najlepiej na kilka godzin przed robieniem pierogów. Następnie odcedzam je na sitku i kroję na małe kawałki. Cebulkę kroję w drobną kostkę i razem z grzybami podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  2. Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody. 
  3. Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażone grzyby z cebulką i dokładnie mieszam. 
  4. Mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.
  5. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. 
  6. Polewam roztopionym masłem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz