sobota, 7 września 2019

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i kurczakiem


Nie jestem fanką kaszy gryczanej. Być może dlatego, że nigdy nie była u mnie w domu popularna. Wiedząc jednak ile w niej jest w niej cennych składników odżywczych postanowiłam stworzyć danie, w którym zostanie ona "przemycona". Pierogi z kaszą gryczaną, serem i kurczakiem okazały się strzałem w dziesiątkę! Kaszę oczywiście się wyczuwa ale znakomicie komponuje się ona z kurczakiem i żółtym serem. Z pewnością jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis.  

Składniki na około 30 sztuk:
na farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera np. cheddar
  • 1 mała cebula
  • 100 g kaszy gryczanej
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
na ciasto: 
  • 2 szklanki* mąki 
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki masła
* w tym przepisie używam szklanki o pojemności 350 ml

Przygotowanie: 
  1. Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody. 
  2. Kurczaka i cebulę kroję na małe kawałki i podsmażam na patelni, dodaję sól i pieprz.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażonego kurczaka z cebulką oraz ser i dokładnie mieszam. 
  4. Ciasto: mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto ( można sobie pomóc nożem zgarniając mąkę do środka). 
  5. Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.
  6. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz