niedziela, 29 września 2019

Muffinki piernikowe


Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko to w Londynie gdzie mieszkam już od sierpnia ( w niektórych sklepach już w czerwcu!) można w najlepszym kupić kartki i ozdoby na choinkę! Czasem się zastanawiam po co robią tutaj wyprzedaże poświąteczne skoro parę tygodni pózniej pojawiają się pierwsze gadżety na kolejne święta. 

Choć przyprawy korzenne kojarzą się głównie z okresem bożonarodzeniowym to ja mogłabym je używać w kuchni przez cały rok. Uwielbiam ich zapach oraz smak w wypiekach. Dlatego też nawet w okresie letnim zdarza mi się ich używać do wypieków.Dzisiejsze muffinki są znakomite na nadciągające jesienne dni.

Składniki na 13 sztuk:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 100 ml oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 
  • 4 łyżki rumu
  • około 100 g suszonych śliwek 
  • 100 g marcepana
Przygotowanie:

  1. Śliwki kroje na mniejsze kawałki i namaczam w rumie.
  2. Marcepan ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Do jednej miski wlewam składniki mokre: mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy oraz jajko i mieszam.
  4. Do drugiej miski wkładam mąkę, cukier, proszek, przyprawę do pierników oraz kakao i dobrze mieszam.
  5. Składniki mokre dodaję do suchych i dokładnie mieszam. Na koniec dodaję starty marcepan oraz śliwki. 
  6. Masę przelewam do formy na muffinki, która jest wyłożona papierkami. 
  7. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz