wtorek, 17 września 2019

Pulpeciki mięsne z serem i szczypiorkiem


Uwielbiam pulpeciki mięsne. Tym razem zrobiłam je ze szczypiorkiem i z serem. Smakowały rewelacyjnie, a co najważniejsze, ich wykonanie było bardzo szybkie.

Składniki:
na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • garść szczypiorku
  • 70 g startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
na sos:
  • 2 łyżki mąki 
  • 200 ml śmietany kremówki 
Przygotowanie:
  1. Szczypiorek drobno siekam.
  2. Do miski wkładam mięso mielone, posiekany szczypiorek, jajko, bułkę tartą, ser oraz przyprawy.  
  3. Formuje małe pulpeciki i wrzucam je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę z obu stron.
  4. Mąkę dodaję do śmietany i dokładnie mieszam, wylewam na pulpeciki, chwilę mieszam aż sos zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz