czwartek, 12 września 2019

Pomarańczowy naleśnik z pieca z mascarpone, czekoladą i orzechami


Dzisiaj naleśnik z pieca. Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakiem w niczym nie przypomina tradycyjnych naleśników z patelni  - jest po prostu inny ale bardzo smaczny i sycący. 

Składniki na formę o wymiarach 23 x 23 cm:
  • 60 g gorzkiej czekolady ( u mnie 70%)
  • 125 g mascarpone
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 20 g kakao
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru (można dodać trochę więcej jeśli ktoś woli słodsze)
  • garść orzechów laskowych 
Przygotowanie:
  1. Ser, mleko, żółtka, kakao, proszek, cukier, skórkę i ekstrakt miksuję na jednolitą masę.
  2. Białka ubijam na sztywno i dodaję do masy, dokładnie mieszam łyżką do połączenia składników. 
  3. Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i polewam nią masę naleśnikową, posypuję orzechami i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. 
  5. Posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz