poniedziałek, 30 września 2019

Tort potrójnie cytrynowy


Uwielbiam wszystko co zawiera cytryny: lody, ciasteczka, ciasta czy też kremy, zwłaszcza jeśli są one lekko kwaskowe czyli takie jakie moim zdaniem być powinny. Dlatego też kiedy używam cytryny do wypieków nigdy nie dodaję cukru w nadmiarze bo chcę aby jej charakterystyczny kwaskowy posmak był wyczuwalny.

Mam nadzieję że, wielbiciele cytryn polubią ten tort tak samo jak ja.

Składniki:
na biszkopt cytrynowy:
  • 3 jajka ( białka i żółtka osobno)
  • niecała 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • starta skórka z jednej cytryny 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 
na krem cytrynowy:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 galaretka cytrynowa
na lemon curd:
  • 2 duże cytryny lub 3 małe
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • skórka z jednej cytryny ( opcjonalnie)
dodatkowo: 
  • 350 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki cukru pudru ( opcjonalnie jeśli lubimy słodsze ciasta)
  • ok 50 g malin do dekoracji
  • małe bezy
Przygotowanie: 
  1. Lemon curd przygotowuję według przepisu ( przepis - klik)
  2. Biszkopt: białka  ubijam na sztywno, następnie dodaję żółtka, cukier, skórkę z cytryny, ekstrakt z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam łyżką do połączenia składników. Masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno formy) i piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku przez około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągam z piekarnika i rzucam na podłogę z wysokości kolan- dzięki temu nie upadnie. Kiedy ostygnie dzielę na dwa blaty. 
  3. Krem cytrynowy: galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody, kiedy ostygnie dodaję do niej jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszam mikserem na wolnych obrotach ( aby masa się nie rozpryskała po całej kuchni ;). Kiedy masa zaczyna tęgnąć wylewam ją na pierwszy blat biszkoptu i wkładam do lodówki. 
  4. Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję cukier. 
  5. Wyciągam z lodówki biszkopt z kremem i wkładam na niego drugi blat biszkoptu. Drugi blat biszkoptu oraz boki tortu pokrywam ubitą kremówką. 
  6. Na górę toru ( na położoną wcześniej kremówkę ) kładę lemon curd a następnie dekoruję malinami i bezikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz