sobota, 8 czerwca 2019

Ciasto drożdżowe z masą makową

Składniki na keksówkę o wymiarach 12x23 cm:
  • 1/2 szklanka mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • ok 35 g masła
  • 250 g mąki
  • 200 g masy makowej
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję mąkę; odstawiam do wyrośnięcia na 1h.
  3. Raz jeszcze ciasto wyrabiam i dzielę na dwie części - każdą z nich rozwałkowuje na kształt prostokąta ( krótszy bok prostokąta powinien mieć długość keksówki) i smaruję masą makową; każdy prostokąt zwijam w roladę. Mam zatem dwie rolady - układam je koło siebie i przekładam naprzemiennie tworząc warkocz; przekładam ciasto do formy. 
  4. Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 - 30 min w ciepłe miejsce.
  5. Piekę ok 25 min w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz